Je bent een lekkere houdbare man

Je bent een lekkere houdbare man:
Soms, ja heel soms word ik ook heel sprakeloos, verlies mijn tong en kleur blozend rood. “Ja, sorry, ’t floepte d’r zomaar uit” verontschuldigde ze zich nog, eigenlijk ook een klein beetje geschrokken van haar spontane opmerking. “Ik bedoelde er niks mee hoor!” voegde ze er nog aan toe, “maar dat vind ik dus nou wel hè, want veel van de mannen van jouw leeftijd zijn van die ingezakte of uitgezakte zitzakken”, zei ze nog om haar argument van daarnet nog wat kracht bij te zetten. “Niet dat ik vind dat je oud bent hoor, ’t tegendeel” en ze vervolgde zelf ook hevig blozend en met neergeslagen ogen haar weg naar het andere kantoor.

langer houdbaar THT

Het is soms moeilijk een compliment te aanvaarden zoals ’t is zonder daar een bedoeling achter te zoeken. Vooral als het compliment gemeend en spontaan is. Ook laat ’t ons niet makkelijk los als we ongevraagd een compliment van deze of gene krijgen. Vandaar deze blog. Zit er een bedoeling achter een compliment, waarom geeft iemand een compliment?
Beter verlegen met…
Beter verlegen met een compliment als om een compliment zegt mijn moeder altijd en daar mee moet je het dan maar doen. Iedereen reageert anders op complimenten of lof (dat laatste woord wordt boven de Moerdijk nog maar heel weinig gebruikt). Sommigen vinden het geven of krijgen van complimenten een overdreven gedoe of voelen zich opgelaten, raken zelfs in de war. Anderen reageren weer enthousiast  en soms ook verlegen. In het algemeen worden complimenten meer gewaardeerd als men nog kind is of als men ouder wordt. Daar tussen in, als we in de bloei van ons leven zijn, wordt het moeilijker er mee om te gaan. “Zijn we kwetsbaar of voelen we ons kwetsbaar? Kent u dat? Ik moest daar aan denken toen…” zou dominee Gremdaat (alter ego van Paul Haenen) ons met een overwegend traag en zorgvuldig stemgebruik vragen. Complimenten worden daarom in onze maatschappij vaak geformaliseerd. Je krijgt dan, ten overstaan van een groep mensen, die dolblij zijn dat ze niet op jouw plaats staan, een onderscheiding of lintje, of een bosje bloemen of kadobon. Dat formaliseren van complimenteren heeft nog een reden: de meesten onder ons vinden het nog moeilijker om een compliment te geven. Daarom is er bijvoorbeeld ook een complimentendag (echt waar!) secretaressedag, moederdag, vaderdag en omdat het zo moeilijk is om ook een compliment te geven, liep de dame van de spontane ontboezeming uit de eerste paragraaf zelf hevig blozend weg.
Sandwich
“Dat heb je goed gedaan met die klant, maar….” Kijk dat is natuurlijk geen compliment, maar een manier om kritiek te geven, verpakt op een voor de gever vriendelijker manier. De ontvanger zelf is natuurlijk nooit zo blij met zo’n “compliment-kritiek-advies” sandwich, maar daar zit de gever, meestal een manager of een baas,  normaal gesproken niet mee, nee. Die bloost dan ook niet, maar voelt zich apetrots en waarschijnlijk een echte manager na zo’n opmerking. “Laat ‘m maar in die waan, die leert ’t toch nooit” denk ik dan. Frans de Waal schreef het al in zijn boek “Chimpanseepolitiek” en Bert Haanstra heeft het toen zo mooi verfilmd. De Waal observeerde niet alleen, hij interpreteerde ook het gedrag van de chimpansees in termen van ‘menselijke’ emoties en drijfveren en

chimp
chimpanseepolitiek

andersom (http://mvddijk.home.xs4all.nl/files/CHIMPANSEES%20Art%20FrdeWaal%201982.htm). Het boek werd altijd verkocht als zijnde handig voor managers en bestuurders. Nu ik het weer een keer gelezen heb vind ik het vooral handig in het omgaan met managers, tja…waarom zijn er zoveel boeken voor managers over het omgaan met personeel en waarom zijn er zo weinig boeken voor personeel over het omgaan met managers? Dat weet iedereen al lang. Omdat die managers zo onzeker zijn en constant bevestiging en steun nodig hebben en niet de werknemers.

Fake is nep echt:
Gemeende en oprechte complimenten en de gefakete, je herkent ze altijd, direct maar onbewust en door de emotie die door zowel jou als door de gever gaat, duidelijk zichtbaar, onverbloemd en ongemaskeerd. Alles wat gefaket wordt is nep echt.

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

Eén opmerking over 'Je bent een lekkere houdbare man'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: