meten is weten

Onderzoekers (w-) meten alles:

Het is altijd leuk onderzoekjes te lezen. Daarmee hoop je altijd je eigen (“goede”) gedrag bevestigd te zien en het (“slechte”) gedrag van anderen dient dan als louter ter lering ende vermaak. Nu wordt er in Nederland (en eigenlijk overal) veel “zin” en “onzin” onderzocht en buitelen de onderzoeksbureaus over elkaar van de ‘schrikbarende’ feiten. En soms, heel soms zie je 2of 3 berichtjes die een beetje op elkaar lijken en die gecombineerd, dan weer tot een leuke column en een stichtelijk woord leiden.

Het Bridget Jones effect:

Volgens marktonderzoekers, heeft 34% van de Nederlanders de neiging naar Fastfood te grijpen wanneer ze niet lekker in hun vel zitten. Hiermee wordt het Bridget Jones effect; het verband tussen gemoed en food, nog maar eens bewezen.

What’s in a name:

Het zal voor niemand een verrassing zijn, dat vrouwen hoger scoren op de “Bridget Jones Index” dan mannen.

Eten is ontspannend:

Uit wetenschappelijk onderzoek is al eerder gebleken dat eten ontspannend is. Vooral bij ons lievelingseten komen stofjes in de hersenen vrij, de zgn. “endorfinen”, en die dempen vervelende gevoelens. Ofwel, eten is op stressmomenten een middel om rustig te worden.
Maar ja, zelfs de lekkerste lekkernijen lossen geen problemen op; ze zijn slechts een tijdelijk lapmiddel en je wordt er dikker van waardoor je weer etc…. Emotie-eten wordt lang niet altijd veroorzaakt door levensgrote problemen. Nee, ook talloze ergernisjes en vage problemen kunnen je aanzetten tot het “eten uit emotie”. Moeten we dan nu alle problemen en stressmomenten uit onze dagelijkse bezigheden bannen: zal moeilijk gaan denk ik. De meesten van ons hebben een baan, een gezin en daartussen moet nog worden gemanoeuvreerd met sportschool/-club, familie, vrienden enzovoorts.

Snakken naar endorfine:

Maar hoe komen we dan aan die “endorfine” die ons dat lekkere rustgevende gevoel geven en onze neiging to snacken onderdrukken?

Het gevoel van euforie:

We weten het allemaal: als je wint voel je géén pijn. We kennen de beelden allemaal: de winnar wint met bovenmenselijke inspanning en vertoont geen spiertje pijn, de verliezer verliest en zijgt, met een van pijn vertrokken gezicht, neer in een stil hoekje. Als je sport maakt je lichaam namelijk endorfine (een gelukshormoon) aan, dat weet men al langer. Deze stof is onder meer verantwoordelijk voor de euforische sensatie die je na een sportieve inspanning kunt ervaren. Onderzoekers ontdekten nu dat dit effect zelfs nog groter is wanneer je samen met anderen sport. Ze testten twaalf roeiers die intens sportten met een virtuele boot. Degenen die alleen trainden hadden meer spierpijn, als gevolg van minder endorfine in hun bloed, dan degenen die samen roeiden.

Gelukkig:

Dat betekent volgens de onderzoekers dat dit niet alleen je sportprestaties verbetert. Volgens hen is deze stof ook nog verantwoordelijk voor het mechanisme dat zorgt dat we gelukkiger worden van activiteiten die we samen doen. Volgens de onderzoeksters: “Hoe een groepsactiviteit endorfine in je bloed verhoogt, is nog niet duidelijk. Maar dit resultaat bewijst wel dat samen bewegen hier verantwoordelijk voor kan zijn.”

Conclusie: sporten zorgt voor endorfine in je bloed. Samen met anderen sporten zorgt er voor dat je lichaam nog meer endorfine aanmaakt. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Stichtelijk:

Beloofd is beloofd, dus dan hier alsnog het stichtelijk woord. Ga lekker skaten/skeeleren, doe desnoods, en dat zeg ik met een diepe zucht, aan een “andere” sport, maar ga niet in je uppie, maar lekker met vrienden of vriendinnen. Je ondersteunt en helpt elkaar door moeilijker periodes en je verdient daardoor een extra portie “ 100% natuurlijke dope zonder geur-, kleur- en smaakstoffen”

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: