Strakke sport!

Strakke sport!

Vanaf het moment dat schaatsen weer op TV wordt uitgezonden is het weer een grote parade van strakke sportlijven in strakke pakken: dus benen, borsten en vooral billen. Over de andere duidelijk aanwezige anatomische vormen zal ik het, om deze column netjes te houden, maar niet hebben.

De kijkcijfers zijn hoog en op straat is het stil als het EK of WK schaatsen op TV wordt uitgezonden. Niet de gehele TV kijkende natie geniet puur en alleen van de snelle rondetijden. Het oog wil ook wat en krijgt ook wat, alleen dit keer is de sport geheel en al geëmancipeerd: niet alleen de mannen hebben wat om te kijken, maar de dames ook. En hierbij ga ik helemaal af op de mening van mijn vrouw en mijn skeelervriendinnen.

Rond om het schaatsen gebeurt dan ook heel wat, promotioneel gezien: Rintje Ritsma en Marianne Timmer een paar jaar geleden samen in bad in de Sanex reclames, wie is dat vergeten?  Rintje in een kaasreclame, maar dan met haar van vroeger: erg leuk ja. Anni Friesinger in de Smint reclame, Tonni de Jong in Playboy, Gretha Smit voor Groene Land, Shanni Davis voor UWV en last but not least Sven Kramer voor de Warme Bakkers  en nu natuurlijk hoofsponsor KPN. Echter bij KPN hebben ze het niet helemaal begrepen. Kunnen Nederlanders wel  lachen om iemand die uit zijn broek of pak scheurt? Nee, want dat is nou typisch Amerikaanse “blooper-” en “funniest home video-” humor. Daar lachen wij in Nederland niet om.  Zeker een groot internationaal reclamebureau met een Amerikaanse creatieveling die hier aan het werk is geweest. Niks ten nadele  van de acteerprestaties van Sven hoor, want dat doet ie leuk, maar lachen om iemand die uit zijn broek scheurt? Nee!

Sport, sexy uitstraling en reclame zijn natuurlijk met elkaar verbonden: sportlijven zijn nu eenmaal mooi en dat geldt niet alleen voor schaatsen, maar natuurlijk ook voor volleybal, zwemmen, atletiek, echter wonderlijk genoeg zie je deze laatste categorieën bijna niet terug in de reclames.

Wat raar dan, dat er van die andere sport die zo op het schaatsen lijkt, zo weinig wordt uitgezonden. Deze afgelopen zomer is er 2x een 3 minuten durend studiosportitempje geweest en ergens anders nog een keer 30 seconden, maar ja dat ging dan weer over een schaatser die skeeleren als training gebruikte. Schaatsen is groot in 2 landen: Nederland en Noorwegen, de andere 27 landen doen ook lekker mee, maar zo lang er geen Olympische medailles te verdelen zijn blijft het toch Nederland-Noorwegen, een Italiaanse of Amerikaanse uitschieter daargelaten.

Nee, neem dan skeeleren, ook wel inline-skating genoemd: 59 landen doen mee op wereld niveau. De sport is groot in de VS, Australië, België, Frankrijk, Duitsland en “mega-groot” in Latijns Amerikaanse landen zoals Columbia. En Nederland: Nederland is een sub-toppertje,  ja sorry en niet meer als dat. “Onze” eigen toppers worden er af gereden door Belgen, Italianen en ga zo maar door. Trainen wij te weinig, hebben wij te weinig wedstrijdervaring of is ons budget te klein. De fusie van de Skatebond met de KNSB belooft een groter budget voor skaten/skeeleren, aldus de PR van de KNSB. Aan de ‘looks’ van de sport kan het niet liggen: natuurlijk ook hier strakke pakjes en topjes, maar dan allemaal nog uitdagender, luchtiger en zomerser.

Schaatsen is lekker hoor, maar kan niet wachten tot het weer lente wordt! Dan maar met een minder sexy helm op, maar geskeelerd gaat er worden.

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: