Mannengereedschap hoort te hangen!

Mannengereedschap hoort te hangen:
Niet alleen is dit een titel waardoor ik zeker weet dat deze blog goed gaat scoren, zeker in feministische kringen (bestaan die nog?), maar deze titel snijdt ook nog eens hout. Waarmee ik ook maar eens aangeef dat tegenwoordig bijna geen ene man of jongen nog hout snijdt. In het eerste geval omdat bijna geen ene moderne man nog goed gereedschap heeft en in het tweede geval omdat onze jongens, opgevoed door (overblijf-)moeders en juffrouwen in het basisonderwijs, dat gewoon niet meer mogen: te gevaarlijk! Juist daarom heeft iedere 40-plusser wel goed gereedschap, immers een 40-plusser zat als kind, opgevoed door schoolmeesters, vaders en opa’s, gewoon op de stoep bij de voordeur met een oud zakmes of aardappelschilmesje een stuk hout te bewerken tot bijvoorbeeld een pijl-en-boog of werpspeer zonder als hangjongere met een criminele inslag te worden opgepakt voor verboden wapenbezit. En als je dan al bezig was met een aardappelschilmes en je mocht een keer bij hoge uitzondering het echte Zwitserse zakmes van je opa gebruiken, dan leerde je echt wel goed gereedschap te waarderen. Een levenservaring waar je als 40-plusser van vandaag nog wat aan hebt. Zo niet de moderne man. Een moderne man is dan ook ook niet 40-plus, maar veel jonger en als iets kapot is wordt het niet gerepareerd, maar dan bestel je via internet een klusjesman of gooi je het kapotte goed weg en bestel je online een nieuwe. Een kapotte kinderfiets (zelf fietst hij niet, maar doet hij RPM op een sportschool) gaat naar de fietsenmaker of de milieustraat. De kapotte vaatwasser is bij een moderne man een heel legitieme reden om maar weer eens nieuwe keuken aan te schaffen.

Twee man voor een handvat:
Zo kwam het dus, dat bij mij op kantoor waar ik dus de enige 40-plusser ben, een reparatieteam van maar liefst twee man binnen kwam om de deurhendel van de vaatwasser te repareren. Iets waarvoor een 40-plusser met goed gereedschap zijn hand niet voor omdraait en het effe tussendoor repareert. Zo niet het jonge management op mijn kantoor, dus….

Ongeloof:
Ongeloof en hoon kwam mij ten deel toen ik vertelde dat ik dat thuis ook wel eens deed: een reparatie dus. “Ja hoor opa, heb je daar dan gereedschap voor? Voor dit soort dingen?” Als of je met een standaard gereedschap set niks zou kunnen. Wat blijkt? De moderne man op mijn kantoor heeft geen standaard gereedschapset zoals wij 40-plussers normaal gesproken hebben. Geen decoupeerzaag, boorhamer, Dremel, haakse slijper, dopsleutel, steeksleutel- of ringsleutelset, geen verstekbak of pijpensnijder, geen balhoofdsleutel, cranktrekker, kettingpons of simpele bandenlichters, laat staan een gaatjesbord aan de wand in de schuur, waar je goed onderhouden en geolied gereedschap, gesorteerd naar maat en functie, ophangt. Ja, dames en heren goed gereedschap hangt voor ‘t grijpen en ligt niet ergens in een stoffige plastic Marskramer kratje te vernuften.

Size matters! De echte man meet je aan de maat van zijn gereedschap:
Ja wat die moderne man dan wel in huis heeft: een inbussleutel (kwam van dat Ikea kinderkamerkastje), een bladblazer (moderne variant van de bezem), hoge drukreiniger (om iedere zondagmorgen om rond 11.00 uur als ik net terug van de fietstraining en een bakje filterkoffie in de achtertuin drink, een jessesteringpokkeherrie ( zonder ‘ n’) te maken) en een espressoapparaat. Toegegeven, dat laatste vind ik soms wel een goed gereedschap (maar wordt al weer minder als je er ‘ latte’ of ‘ macchiato’ mee maakt)! En een bomenzaag dan, een riek, of een kloofbijl al la Grote Pier (Avonturen van Floris, deel 2), of een houten tuinladder om het huis 1x per 5 jaar in de verf te zetten? Je ziet, ik geef niet gauw op. Maar neen, de moderne man stelt daar dan weer, een beetje lacherig en meewarig kijkend, gesorteerd haardhout (handig bezorgd in kant-en-klare opslag met afdak), een tuinkeuken en een Weber BBQ  en zachte kussentjes voor bij zijn steigerhouten lounge-set tegenover.
Mis(s):
Ik ben geen holbewoner hoor en weet heus wel wat er speelt in de moderne wereld, maar weet je wat er nou mis is met die moderne mannen : ze zijn soms een beetje verwijfd en verwend en tegen de tijd dat zij 40-plus zijn, hangt hun gereedschap, bij het totaal ontbreken van enige lichamelijke inspanning rond huis- en tuin, heel erg ver onder het kant-en-klare spreekwoordelijke afdak.

Ugh!

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: