Sporters zijn niet heilig

Hardloopvrouwtje

Hé, ze daar was ze ineens weer: het hardloopvrouwtje langs de provinciale weg. Hardloopvrouwtje in dezen is niet seksistisch bedoeld hoor, want ik kom ook altijd het racefietskantoormannetje tegen, maar dit was meer om de dame in kwestie even duidelijk te typeren. Deze hardloopvrouw, strak in joggingpak en met wuivende blonde paardenstaart achter haar aan, was in de zomermaanden altijd beetje een van mijn ijkpunten van de tijd (rond half acht in de ochtend) en locatie (provinciale weg, gemeentegrens) op weg naar mijn werk. Ik had ze dus gemist zonder het te bewust te weten en daar kwam ik pas weer achter toen ik ze weer opnieuw zag.  Het tijdstip echter was half negen, mijn laatste werkdag van het jaar op kantoor, en ik was een uurtje later als normaal. Ze volgt waarschijnlijk gewoon haar biologische klok in plaats van de echte klok en loopt daarom vanaf eind oktober haar loopje om half negen, in plaats van half acht. Ik heb ze stiekem altijd een beetje bewondert, dit hardloopvrouwtje. Nee het is geen afgunst Ik bewonder haar, en andere sporters in het algemeen, oprecht, en niet alleen vanwege het feit dat ze sporten, maar ook omdat sporters vaak veel moeten laten, hun (gezins- of werk-) agenda moeten aanpassen en moeten goochelen met de tijd voor familie, vrienden, werk en huishouden. In ieder geval, gedurende de zomer was ze er altijd klokslag half acht, weer of geen weer. Was ze soms in training voor bijvoorbeeld een prestatieloop of marathon, of was ze gewoon één van die hardlopers (-loopsters) die lopen om het lopen? Ik ben nooit gestopt om het te vragen en dat zou ook wel heel raar staan denk ik.

Bewondering:

Raar eigenlijk dat je zo’n iemand bewondert. Nog vreemder lijkt het mij daarom dat je willekeurige vreemden die hun sportkunstjes in een stadion of op TV vertonen bewondert, tot soms verafgoding aan toe. Van bewondering tot verafgoding is best een grote stap, maar hele volksstammen hebben die stap al genomen, getuige de volle stadions, voetbalkaartjes in de C1000, maar ook met één van de andere uitwassen van die verafgoding, het hooliganisme worden we ieder weekend geconfronteerd. Waarom eigenlijk? Zijn  sporters heiligen of goden waarvoor gestreden moet worden tegen stammen die andere heiligen of goden hebben? Ik denk echter dat die vraag en ook het antwoord te zwaar is voor deze blog.

Heiligen:

Maar ik ken ook sporters die sporten, hun grenzen verleggen voorbij hun eigen fysieke mogelijkheden, en met hun lijden en afzien proberen het leed van de zieke en meer behoeftige medemens te verzachten en hun lot draaglijker te maken.  Juist doordat ze met hun sporten en vaak extreme prestaties, het broodnodige geld binnen halen voor onderzoek en medicijnontwikkeling, maar ook voor iets simpels als een hospice, waar mensen op een menswaardige manier kunnen sterven, een huis naast een ziekenhuis waar familieleden samen met hun doodzieke kinderen kunnen wonen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Zaken die vanuit de reguliere zorg niet bekostigd kunnen worden. Zonder een voorschot te willen nemen op een mogelijke heiligverklaring van deze of gene: maar dat lijden voor een ander, dat is toch wel een beetje de essentie van een heilige of niet?

Goede voornemens voor 2012?

Ik zou zeggen: “als er iemand aan uw deur klopt voor ondersteuning, of voor geld omdat deze persoon gaat sporten voor het goede doel: geef of steun!” We hebben er allemaal vast wel eens van gehoord: de Kika 24  (http://www.raps24.nl), Alpedu6 (http://www.alpedu6.nl/)  of Roparun (http://www.roparun.nl/roparun-2012.html ). Bezoek de websites, volg de twitters en facebookers , toon uw betrokkenheid en leef mee!

Dat racefietskantoormannetje?

Die kom ik altijd een half uur eerder tegen dan het hardloopvrouwtje, op de paarse brug over de Breevaart. Gele (gele trui geel!) racefiets, fietskleding, helm en rugzak, waarschijnlijk gevuld met droge kleding, handdoek en broodtrommel. Die kan denk ik wel douchen op zijn werk …..

Rest mij nog één ding: gelukkig, gezond, sportief en voorspoedig 2012, al dan niet met oliebollen of eierkoeken, vet- of suikervrije en/of dieetproducten!

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: