Haar van boven

Haar van boven!

kaalheid zit in onze genen
kaalheid zit in onze genen

Nee ik leid niet aan de ziekte van Hedel (hier moet je dus verder rijmen met: haar op je ….orst, maar niet op je schedel””) ben dus niet kaal, nog niet tenminste. Hoewel ik al sinds mijn 16e inhammen boven mijn voorhoofd heb, het klassieke voorbeeld van het typische erfelijke mannelijke haarpatroon dat ‘Alopecia androgenetica’ heet, maar gelukkig tot voor kort niet verder schreed dan die twee inhammen en een lichter wordende kruin, bekroop mij laatst bij de kapper een onaangenaam gevoel.

Je hebt fijn haar…
Een slag met een moker had geen hardere klap kunnen geven dan deze ogenschijnlijk onschuldige woorden. “Je hebt fijn haar!” zei ze dus, terwijl ze met een zorgelijke blik haar vingers door mijn haar liet woelen en indringend naar mijn spiegelbeeld keek. In je paniek, langzaam overgaand in wanhoop, denk je nog, of wil je denken, dat het een compliment is, maar je weet wel beter. In haar blik vind je de nimmer uitgesproken woorden: “nog een paar keer knippen en dan is ’t over en dan kan hij voortaan zichzelf wel redden met tondeuse of scheermes”.

Mislukte oogst
Ze keek nog eens naar mijn scalp met de blik van een boer die naar zijn door droogte mislukte oogst kijkt. “Had ik maar iets anders gezaaid, had ik maar meer geïrrigeerd, had ik maar meer kunstmest gebruikt”. Je kent vast wel zo’n droevige boer, niet op zoek naar een vrouw of partner van dezelfde kunne, maar zo’n door misoogsten en mond-en-klauwzeer geplaagde boer die geïnterviewd werd door ‘hart van Nederland’, in een kort opvulitem vlak voor onze olijke nationale ‘oant moarn’ weerman en daarmee vergelijkbare gevoelens omtrent mijn voormalige goudgele Beachboykapsel weergevend.

Kunstmest
Ik wil nog gewoon heel lang kapsalons blijven inlopen (is dat nou teveel gevraagd?) zonder dat men mij aankijkt met zo’n meewarige verveelde hairstylistenblik van: “Wat doet u hier? Komt u iemand ophalen? Een knipbeurt kan zeker niet de bedoeling zijn”! Je merkt ’t al, ’t ligt gevoelig, mijn vader had tenslotte ook nog al zijn haar op zijn 84e, waarom ik dan niet? Moet ik me dan tot kunstmest of ander ingrepen wenden? Een echt mooie schedel heb ik niet, vind ik zelf, en daarbij ben ik ook nog eens heel erg gehecht aan mijn spiegelbeeld met ergens boven mijn gezicht een verzorgd, toch ietwat warrig donkerblond kapsel met hier en daar een oplichtende platina grijze eigenwijze kemp (http://en.wikipedia.org/wiki/Kemp_(wool).  Mijzelf hier in verdiepend kwam ik heel wat informatie tegen op internet en in de winkels, met aan het ene kant van het haarverzorgingsspectrum de huis-tuin-en-keukenremedies en tot verbeelding sprekende alchemisten goedjes en aan de andere kant de hormonale en (pseudo-)wetenschappelijke haargroeimiddelen. ‘Kaalheid’ als zoekopdracht in google alleen geeft al meer als een kwart miljoen Nederlandstalige resultaten, ‘haargroeimiddel’ ongeveer net zo veel. Het leeft dus wel onder de bevolking. Na diep- en wortelgravend onderzoek lijkt er nog één redmiddel over, Finasteride (http://en.wikipedia.org/wiki/Finasteride ), maar dan ook alleen voor het bewaren van enig resthaar op de kruin, mits op tijd erbij. De inhammen zijn bij voorbaat al reddeloos verloren. Tenminste, als je de bijwerkingen van Finasteride voor lief wilt nemen. Is dan alles reddeloos? Nee, als je echt wanhopig bent, kun je ook nog gaan herbeplanten. Zou een ‘paleo’ dieet (paleo) hierbij misschien nog een uitkomst kunnen bieden????? Ik vraag het maar aan de experts…….je weet maar nooit, hoewel ik ook wel eens documentaires zie met Chimpansees, waarvan algemeen bekend is dat zij een paleo-dieet volgen, met een typische mensen mannelijke hoofdbeharing voor mannen van 45-zoveel…… Het zit dus in ieder geval heel heel diep in onze genen.

Herbeplanten
Over herbeplanten ben ik kort: ‘Gerard Joling’ en ‘Dick Advocaat’.

Gelukkig
Verder heb ik al mijn tanden en kiezen (op één verstandskies na) nog, heb ik geen implantaten, kunstledematen of –gewrichten, geen ernstige afwijkingen of ziektes en moet ik, maar dat kan ik ook, vrij veel sporten om de dreiging van overgewicht af te wenden. Gelukkig…..

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: