Klapperolie

Klapperolie
Hai. hier weer een blogje van de skateguru! Na enige tijd wat stilte op mijn blogstekkie, weer een nieuw stukkie! Geen makkelijk stukkie by the way en je moet echt op die links klikken en je een beetje inlezen.
Mijn vaste lezers, waarvan de meesten ook bedreven in de schaatssport, denken bij het lezen van deze titel waarschijnlijk onmiddellijk aan het vet, of de olie, waarmee het klapmechaniek van de klapschaats, met enige regelmaat, gesmeerd dient te worden en zitten nu op de punt van hun stoel. Hoe teleurgesteld zullen ze zijn, als deze blog nu ergens anders heen leidt. Om die teleurstelling enigszins te beteugelen, zal ik trachten van deze blog een toch wat inspirerend proza te maken. Ik heb nog wel getwijfeld of ik het zou publiceren. Het is toch niet zo fashionable als Sonja Bakker of Dr. Frank. Je hoeft er niks voor in huis te halen, zoals bij Atkins en ja, het is niet echt duur en je hebt daarom eigenlijk niks om over op te scheppen.

 
Laat uw eten uw medicijn zijn (Hippocrates).
Mijn bewondering voor de mensen met het kritische tegengeluid rond voeding (Paleo: klik hier voor het paleo perspectief http://melchiormeijer.wordpress.com/2012/03/02/goed-voor-hart-en-bloedvaten-aflevering-21356/#comments ) heb ik de laatste tijd niet onder stoelen of banken geschoven. Niet alleen omdat ik altijd een zwak heb gehad voor de underdogs van onze en oudere beschavingen, voor de Davids, voor de Gandhi’s en voor de Job’s, kortom voor mensen met andere ideeën, maar ook omdat ik onze officiële instanties die zogenaamde goede voeding promoten niet meer vertrouw. Om een lang verhaal kort te maken: ik heb mij zelf 8 dagen geleden tot proefpersoon gepromoveerd: ik heb mij zelf een beperkt Paleo-dieet opgelegd. “Je bent gek!, Waarom? Je moet toch brood eten vanwege de vitamines en de vezels? Becel is beter als boter. Van vet wordt je dik. Brood maakt slank. Eet dan slanke lijn crackers!” en veel meer van zulke goed bedoelde opmerkingen heb ik uit mijn directe omgeving moeten verduren.
Waarom?
Waarom eigenlijk? Waarom wil ik toch een beetje meer afvallen? Dat zit zo: zondag 15 april loop ik een stukje (10k) van de marathon van Rotterdam, samen met een paar collega’s, want dat verbroedert, leidt tot betere samenwerking, en je bent er weer eens uit met zijn allen blah blah . “Geen probleem voor jou als schaatser / skeeleraar / fietser”, zult u dan ongetwijfeld denken. Mis! Dit stukje probeer ik namelijk ieder jaar met mijn collega’s te lopen en ik begin dan ook ieder jaar vol goede moed aan de training en ieder jaar moet ik ergens, als ik het 3km punt van de trainingen nader, weer afhaken vanwege een hardnekkig terugkerende lopers blessure:, de zgn ‘shin splints’. “Bio-mechanisch gezien vang je met iedere hardlooppas bij het neerkomen 3x je lichaamsgewicht op” dicteert de hardloopsite. Bij mij is dat dan per pas 261kg, reken zelf maar verder uit. Bij schaatsen is dat niet zo want daarbij ondersteun je alleen maar je lichaamsgewicht die je vanuit een statische houding zijwaarts moet wegduwen. “Shin splints ontstaan door toegenomen belasting”, dicteerde de fysiotherapeut en ook de sportarts. Deducerend kon ik uiteindelijk maar twee dingen bedenken om die belasting te vermijden, waarvan de eerste: ‘niet hard lopen’ geen optie was (uit collegiaal oogpunt dan) en de tweede een ander soort inspanning vergt, namelijk gewicht verminderen. Nu kun je natuurlijk allerlei diëten volgen om af te vallen. Diëten uit een potje of shakes uit een zakje zie ik niet zitten, maar ook in vetverlaagde, suikervrije en light producten geloof ik niet. Honger lijden wilde ik ook niet dus dacht ik met een paleo-light dieet (vergeef mij het gebruik van het woord ‘light in deze combinatie) wel wat te bereiken. In Paleo zijn noten, zaden, vlees, vis, groenten, knollen, fruit een must en zijn koolhydraten van grassoorten zoals tarwe- of mais-, en verder soja- of zetmeel houdende producten (brood, beschuit, crackers, koekjes en sauzen en alle andere kant-en-klare dingen) not done en wanneer je die toch gebruiken wilt, dan toch zeker beperkt. Lastig want dat zetmeel uit tarwe en mais zit bijna overal in. Daarom moet je dus de klant-en-klare sauzen, in potjes en zakjes, en dergelijke, mijden als de pest. De ‘light’ in mijn Paleo staat bij mij voor: ‘beperkt’ maar toch één boyterhammetje per dag en wat aardappels (is een knolletje) en boekweit voor de koolhydraten’. De basisidee van Paleo is dat tarwe en mais eigenlijk graszaden zijn die gezien vanuit evolutionair perspectief, niet geschikt zijn voor het menselijk spijsverteringssysteem. Het bekende bierbuikje waar altijd over gegrapt wordt, is in feite een ‘tarwebuikje’.
Test:
Maar, zoals ik al zei, ik had mezelf tot testkonijn gebombardeerd, ‘put the word to the test so to say’ en dat is letterlijk. 7 dagen geleden ben ik dus begonnen. Van mijn standaarddieet van 7 boterhammen per dag (met pindakaas en vleeswaren), krentenbolletje, ontbijtkoek, sultana of ander verantwoorde crackers, speculoosje bij de koffie ben ik gegaan naar 1 boterham per dag. Die ene boterham is dan bij mij de lunch, besmeert met echte boter, vlees, ei of vis, rijkelijk sla en toma at of komkommer en een stukje fruit erbij. Het ontbijt is echt afzien, slechts een gekookt, gescrambled of gebakken eitje of een stukje kip van de vorige avond. Het avondeten daarentegen is gewoon het standaardwerk: groenten, vlees of vis, aardappeltje (geen pasta of rijst want dat is weer dat ‘graszaad’) en géén toetje. De eerste 4 dagen waren zwaar, echt ‘cold turkey’ gevoelens met behoorlijk wat lichte momenten in het hoofd en trillende handen. Dat komt natuurlijk doordat je gewoon de dagelijkse dosis koolhydraten en de daarmee samenhangende schommelende bloedsuikerspiegel mist. Nu, met dit tussen aanhalingstekens, ‘dieet’ heb ik geen honger, maar ik heb gek genoeg ook niet die onbedaarlijke trek die ik verwacht had en lanceer dientengevolge ook geen onverwachte aanvallen meer op de koekjestrommel. Want wat is nu het gekke (de Paleo volgers, maar ook de medisch en biologisch onderlegde medemensen zullen nu zeggen ’logische’) : doordat je al geen koolhydraten in je ontbijt hebt, maar slechts eiwitten, heb je ook niet de gebruikelijke afterdip om 10.00 uur s’morgens en heb je ook geen behoefte meer aan zo’n zoet en verantwoord koekmetkrenten tussendoortje. Ja ook die verantwoorde tussendoortjes zijn de koolhydraten van het verkeerde soort!
Resultaat:
Qua kg’s en afvallen is dit niet echt spectaculair. De eerste 4 dagen waren zwaar, zoals ik al schreef, géén kilo afgevallen ook, frustrerend zelfs. Nu op de zevende dag blijk ik plots 1 kilo te zijn afgevallen. Voel me totaal niet moe, maar juist energiek. Ben benieuwd naar de volgende 7 dagen.
Klapperolie:
Tja, die klapperolie uit de titel dus. Dit is ook wel een hele mooie benaming uit ons “Indische” verleden voor kokosolie (ook wel kokosvet genoemd omdat het in ons klimaat stolt en in de tropen, boven de 25 graden Celsius, vloeibaar is). Vet is goed voor u, niet slecht! Dat zou de gangbare  slogan moeten zijn. Vergeet dus de Becel en al die andere gezonde smeerseltjes maar, die zijn alleen maar goed voor de portemonnee van Unilever, neem liever Roomboter of Kokosolie (http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Tijdschriftartikel/16546/Twijfels-over-Becel-pro.activ.htm) en hier http://www.kokosolieplein.nl/ ). Indo’s heb ik ook in de familie en van de logeerpartijtjes van vroeger, toen ik nog kind was, herinner ik me de aparte geur in de keuken en de frisse smaak op het brood. Vitale mensen ook die Indo’s in mijn familie, met een prachtig huidje ook nog, want na het douchen smeer je jezelf met diezelfde kokosolie in, puur en onverdund. Tig keer beter als Dove of Oil of Olaz. Ahum, ja, je zult mij binnenkort wel in de plaatselijke toko zien alwaar ik mijzelf wat Kokosolie zal aanschaffen. Die Becel en die Goede Start die gaan de deur uit. En de olijfolie? Die mag wat mij, maar ook de deskundigen betreft wel blijven. Volgende week maar weer eens op de weegschaal.


 Five fingers:
Hier in huis wordt al gegrapt dat ik binnenkort ook met Hobbit voeten (Vibram Five Fingers) ga lopen, hmmmmm dat weet ik nog niet hoor..

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

3 gedachten over “Klapperolie

    1. dank je Nico. Heb de klapperolie nu drie weken in huis, doe er alles mee, bakken en braden, broodbeleg en ook insmeren van de huid na het douchen etc. Daarbij heb ik mijn grascarbmomentje beperkt tot 1x per dag bij de hoofdmaaltijd wat carb uit de aardappels en voel me prima. 3,5kg afgevallen in drie weken terwijl mijn energieniveau nog steeds gewoon hoog is. Wat nog belangrijker is: die verwende pubers hebben hun vlees of gebakken eitjes nog nooit zo lekker gevonden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: