ren nu ’t nog ken

rèn nu ’t nog kèn….

Ik weet ‘t, taalkundig klopt deze kop voor geen meter , maar toch laat ik ‘m zo staan omdat tie toch zeker wel de gevoelens van de meeste Nederlanders die nog op vakantie zijn of  nog moeten gaan, zeer snedig weergeeft.

Want volgens de weerkundigen en die kunnen het weten, is dit een typische Nederlandse zomer met wisselvallig weer en zal die net zo verlopen als de zomer van 2011, met veel, heel veel  hemelwater en temperaturen onder het gemiddelde. Wat nou “Global Warming”? Eerder “local cooling and local warming”, hier en in Scandinavië kouder en op de Noordpool, Noord-Amerika en Zuid- en Oost-Europa warmer. Wat is dan het goede gemiddelde voor een Nederlandse zomer? We hebben in ieder geval wel betere gehad. Na twee warme en drie iets betere zomers achter elkaar waarin iedere vakantieganger die aan Nederland verstokt is, op alle verjaardagsfeestjes  niet naliet te benadrukken dat je eigenlijk helemaal niet naar het buitenland hoeft voor een beetje lekker weer, worden we nu weer met de neus op de feiten gedrukt: “een Nederlandse zomer is nu eenmaal wisselvallig”. Lees hier het waarom en wat er nog voor de vakantiegangers in Nederland de komende weken in het verschiet ligt: http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/72f5a20e722afa6bd0d2bc04154c27b2/article/wisselvallige_zomer_brengt_gemoederen_in_beweging.html

Dus, je zal maar al twee weken op een Nederlands camping staan en een paar keer per dag met je natte crocs door het natte gras, met je natte joggingbroek met opgerolde pijpen,  met je natte rol toiletpapier onder je natte oksels, onhandig manoeuvrerend met paraplu naar de natte en modderige toiletgebouwen moeten lopen, en wéér terug naar je natte tent of caravan.  Ik wil geen valse hoop wekken hoor, maar volgens alle meteorologische instituten houdt dit weer nog een tijdje aan. Zoals altijd echter, brengen de weermannen dit slechte nieuws natuurlijk met een paar hoopgevende zinsnedes:” Dit beeld wordt overigens bevestigd door de nieuwste pluimverwachtingen, zoals die ook op deze site te bekijken zijn. Die laten een voorlopig aanhouden van het wisselvallige weer zien, met temperaturen die in het algemeen lager dan normaal zijn voor de tijd van het jaar. Waarbij er volgende week ook best weleens een warmere dag met meer zon tussendoor kan zitten”. Ik zeg:  “rèn nu het nog kèn”, vlucht nu het nog kan. Getuige de reacties in de pers doen velen dat, want het afgelopen weekend is er massaal op ‘last minutes’ en reizen naar het buitenland geklikt en loopt het, “crisis or no crisis”, storm bij de reisbureaus.

Vive.

Ik heb zelf, 7 jaar geleden na drie weken in de regen op Texel, al een keer het besluit genomen: “Vive  la France”, geef mij maar Frankrijk en dan wel het Frankrijk ten zuiden van de lijn Bordeaux-Lyon.

“Vive le Tour”:  als voorschot op onze vakantie hebben we nu alvast de Tour de France, met prachtige natuuropnames, berg- en vergezichten onder immens  strak blauwe luchten weerspiegelend in de zonnebrillen van de renners,  van de warmte trillende lucht boven zinderend asfalt, en dunne tubes die aan het asfalt lijken te kleven waar het niet moet en dreigen uit te breken in onmogelijke haarspeldbochten op bergpassen met de prachtigste namen, zoals ‘Col de la planche de belle filles’, of ‘Col de la Madeleine’. Dat soort beelden dus, dat  brengt ons echt al helemaal in vakantiestemming  en dat terwijl we toch nog gewoon aan het werk zijn! Voorpret!

Aftellen.

Nog drie weken te gaan en dan naar Frankrijk : trois, deux, une, salut!!!!

PS

PS: Griekenland schijnt heel populair te zijn nu er een  heuse kwallenplaag aan de Spaanse Costa del Sol schijnt te heersen http://www.ad.nl/ad/nl/1007/Reizen/article/detail/3284586/2012/07/10/Kwallenplaag-aan-Spaanse-Costa-del-Sol.dhtml  . Griekenland kort samenvattend: schone stranden, veelzijdig, cultuur, goedkoop, zonzeker, warm  en nog heel veel  ongeboekte,  dus vrije, hotels en appartementen. http://www.griekenland.net/

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: