Bijzondere ontmoetingen

Bijzondere ontmoetingen?

Het lijkt de titel van een of ander NCRV of KRO programma en dat is nou net niet de bedoeling. Wat dan wel?

Heya, heya, heya…..

Als je een chaletje huurt van een oud-topschaatser en voormalig eigenaar van een Intersport winkel, in ruste, dan is de kans groot dat je het in je vakantie weer over schaatsen, skeeleren en fietsen gaat hebben. Deze oud-topschaatser uit de tijd van Ard en Keessie (niet Ard of Keessie dus, maar heya heya heya J.n B.ls), is tegenwoordig een pensionada en uitgewekene in het Renesse van de Haute-Provence, Castellane (in de winter 1300 inwoners, en in de zomer 80.000) en heeft samen met een oude schaatsmaat, als ‘oude dag voorziening’ wat chaletjes in de verhuur op Residence du Lac de Castillon. Deze oud schaats-international, inspanningsfysioloog en sportcoach, Hans Homma, op zijn beurt weer, doet dan onder andere het dagelijkse beheer van de chalets. Hij, Hans dus, doet dat op zijn eigen unieke manier. Wij kregen bij onze aankomst in Castellane dan ook een warme hartelijk ontvangst van Hans en zijn vrouw Betty. Zover niks bijzonders, part of the job, en, behoudens het feit dat we binnen 60 seconden na onze ontmoeting over schaatsen hadden: “zo zijn er wel meer mensen” zul je zeggen…..

Vief:

Wat maakt de ontmoeting met deze 65-‘er oud schaats-international en sportcoach dan zo bijzonder. Ten eerste geef je deze viefe en kwieke man geen 65, eerder 56! Ten tweede heeft deze hartelijke spraakwaterval zoveel parate kennis over schaatsen en over trainingsmethodes in huis dat je er stil van wordt. Ten derde, is deze man de uitvinder van de moderne skeeler. Ten vierde is hij naast zijn dagelijkse werk op de Residence nog steeds actief als trainer (biedt begeleiding en hoogtestages aan) en ten vijfde mede-organisator van de Tour de Provence en als zesde, en daar viel mijn mond wel een beetje open: hij eet absoluut geen brood of crackers en als hij meer dan één keer per jaar aardappels op het menu heeft, dan is het veel. Heel errug low carb so to say. Verder, ten zevende dus is hij druk bezig met het schrijven van een boek over sport, training en voeding met de werktitel “van kruk naar crack”.

Even de sleutel afgeven:

Volgens Hans is er niet één juiste voeding voor iedere mens, maar is er wel voor iedere mens de juiste voeding en voor (top-)sporters luistert dat zelfs nog nauwer. Wat eet Hans dan zelf: als ontbijt bijvoorbeeld kwark met zijn eigen ingemaakte druiven, peren of appels. Als lunch een salade met diverse fruitsoorten, sla, olijfolie, zaden of pitten en verschillende soorten kaas of vlees of vis.

Hans praat je verder, op een zeer aangename manier, de oren van het hoofd over schaatsen skeeleren, fietsen, het aanbieden en organiseren van hoogte stages, het begeleiden van topsporters en would be sporters en verder over zijn concept van de prestatiepyramide, de persoonlijke top van de sporters, het halen van de top en ga zo maar door. Van het ene onderwerp: hij is de grondlegger van de moderne skeeler, wordt er moeiteloos een tandje bijgestoken naar het andere onderwerp, zoals de organisatie van de ‘Tour de Provence’ of van de hak op de tak: “het gat van de hemel” of wel de Col de Leques. Gat van de Hemel? In de ogen van de Nederlandse uitgewekenen in Castellane, is Castellane het ‘paradijs’ en is het nog maar een klein stukje naar het allerhoogste en die leidt via de allerhoogste weg de vallei uit, of in, namelijk via de Col de Leques.  Daar kwam nog even zijn levensloop bij, zijn topsportcarrière, zijn leven als coach, alle geluk en ongeluk die hij en zijn vrouw hebben overwonnen, het bedrijf van zijn vrouw, en ook nog even wat kort aandacht voor hun beider dochters. Als u denkt dat dit een éénzijdig gesprek was heet u het mis. Hun geïnteresseerdheid in ons doen laten, de school en studie van onze beide zoons, was even oprecht en gemeend. Wat begon als het afgeven van de sleutel werd een ‘in de tuin aan en de koffietafelsessie’ van dik twee uur. Is dat erg, zult u zich afvragen? Is het erg dat we twee uur later richting Gouda vertrokken en daardoor dik in de files van “rode zaterdag” terecht kwamen. Neen zeg ik dan, en dat meen ik echt want ik heb 15 uur lang in de auto zitten nagenieten van dit gesprek, neen, want ik heb nimmer zulke levenslustige en kwieke mensen gezien als Hans en zijn vrouw Betty.

Tourmalet, Mont Ventoux of Alpe d’Huez?

Denkt u dat u het met fietsen allemaal al gezien of gehad heeft in Frankrijk,  heeft u alle bekende cols en bergen als Tourmalin, Mont Ventoux, Alpe d’Huez of de cols van de La Maurienne of Vogezen al beklommen, probeert u dan ééns Tour de Provence (sporteditie is 5 etappes met 11 cols en 509km en de sporteditie is maar liefst 8 etappes met 16 cols over 1028km en starten kan iedere dag van 1 april tot 1 oktober). Hier zijn de links voor zowel cracks als voor krukken die cracks willen worden:http://www.tourdeprovence.eu/ en hier voor meer, zoals hoogtestages, trainingsprogramma’s, wellness, bien être: http://www.corps-energy-centre.nl/

Residence de Lac du Castillon

Castellane en de omliggende campings kunnen heel erg druk zijn. De Residence du Lac de Castillon is echter een oase van rust. Minder dan 200 Chalets (allemaal verschillend en allemaal andere eigenaren) op een forse 22 hectare, gelegen op 1000 meter hoogte (geeft heerlijk koele nachten) in de zuivere Alpen lucht met 300 zon dagen per jaar: http://castellanevacances.com/

chalet les Roses

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: