Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend
Sommige mensen/ bedrijven hebben boter op hun hoofd. Soms is het geen eerlijke boter, eerlijk gezegd. Een saillant voorbeeld levert weer de margarine industrie en in haar verlengde ook het Voedingscentrum (‘eerlijk over voeding’).
Onderzoeksjournalist Melchior Meijer berichtte gisteren op zijn blog over een nieuw onderzoek het British Medical Journal(http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/02/07/is-het-spel-van-de-margarinemaffia-uit/ en hier http://healthland.time.com/2013/02/06/omega-6-fats-linked-to-increased-risk-of-heart-disease/).Het British Medical Journal, een niet onaanzienlijk instituut (behoorlijk gezaghebbend dus) bracht eergisteren een analyse van tot nog toe niet gepubliceerde (lees achtergehouden) data uit een oud onderzoek. Conclusie: de door Voedingscentrum en Hartstichting aanbevolen hart- en vaatvriendelijke vetten zijn niet alleen onnodig, ze kunnen zelfs regelrecht schadelijk zijn. Ook juist schadelijk voor het hart. Lees verder, maar let op. Dit is niet maar een onderzoekje, maar gebaseerd op heel veel oude onderzoeken.
Binnen een dag was er al een reactie te lezen op de site van het Voorlichtingsbureau Voor de Voeding, tegenwoordig Voedingscentrum.nl. Lees verder (http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/halvarine-met-linolzuur-kan-prima-op-je-boterham.aspx). Dit kan ook haast niet anders want Big Food en dit voorlichtingsbureau zijn sterk met elkaars successen verweven. Gelijk aan zijn nestors bespeelt Voedingsbureau.nl het publiek volgens bekende marketingpaden en zoals de belangrijkste regel in marketing en advertising luidt: geloof hard genoeg in je zelf, herhaal het vooral vaak en op een semi-wetenschappelijke manier en de consument neemt het vanzelf over. Niet voor niets zeg ik altijd tegen mijn zoons bij weer zo’n misleidende Becel reclame: “Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend”, alsof er geen andere toiletreinigers minstens zo geschikt, zo niet beter, zouden zijn.
It is a slippery war…
De schaakstukken zijn verschoven, de pionnen geplaatst, dietisten hebben op voorhand al een promopakket met Alpro Soya en Bertolli spulletjes en Becelfoldertjes (https://twitter.com/JanetNoome/status/299135352176783360/photo/1)gekregen en dan is het wachten op de volgende zet in deze media boteroorlog…………. en jaaaahhh daar is tie dan, emeritus Hoogleraar Martijn Katan (http://twitpic.com/c1p74x/full) laat zich niet onbetuigd. PS: hulde voor John Kastelein in ditzelfde artikel. Het is duidelijk, de strategie die gevolgd wordt is al zo oud als Rome: vertroetel de leiders en de sjamanen, financier je eigen onderzoeken, sponsor patiëntenverenigingen of richt ze desnoods zelf op, zaai twijfel, veel twijfel over resultaten van onafhankelijk onderzoeken die je niet bevallen en meet dit breed uit in de media. Ik neem het maar al vast in de mond: ‘boteroorlog’, want in de Volksmond vallen al die smeerseltjes en bak- en braadspulletjes en helaas ook de echte roomboter onder de zelfde noemer, namelijk ‘boter’, ook al staat er margarine, halvarine of belazerine op. Ohhh ik zit zo te wachten op een reactie van Friesland/Campina: com’on you guys: dit is jullie kans: promoot die roomboter nou eens goed! Je hebt dit nu echt in je schoot geworpen gekregen.
Net als u verwacht ik overigens dat de Nederlandse media dit bericht onmiddellijk oppikken, dat er nu direct op alle vakverenigingen van Hartspecialisten spoedvergaderingen worden belegd, dat alle huisartsen geïnformeerd over het nemen van maatregelen die zwaarder wegen dan het EPD en worden alle Diëtisten opgeroepen voor een grote alles omvattende spoedcursus. Eerst nog maar eens zien…..
Als jij je ellende niet op twee A-4‘tjes kwijt kan, hoef ik het niet te weten (drs. Hulscher).
Dus nog een keer in het kort anders overschrijf ik twee A-4‘tjes. Gaan we voor ‘een’ levensmiddelen- en pharmaindustrie die het gemanipuleerde onderzoek van Ansel Keyes (die beweerde in die studie voor het eerst dat je van vet vet werd in zijn zgn Seven Countries Study terwijl iedereen wist dat je vet werd van zetmeel en suiker, lees verder http://www.drrebecca.com/2012/02/myth-of-cholesterol-and-heart-disease.html) en de daaropvolgende doctrine de afgelopen 70 jaar zorgvuldig uitbuitte onder her mom van uw gezondheid en de adviezen van Voedingscentrum.nl (‘eerlijk over voeding’) of geven we het voordeel van de twijfel aan een paar ‘dwalende idioten’ van het British Medical Journal. Nogmaals, ik wil u niet onnodig aan het twijfelen brengen hoor, maar sinds de invoering van de valse doctrine van Keyes en zijn volgelingen, waarbij vet en vlees bijna uit het standaardmenu van de Amerikaan geschrapt werd ten faveure van koolhydraten uit granen en grote hoeveelheden linolzuur, is het aantal mensen dat leidt aan hart-en vaatziekten en het aantal mensen dat leidt aan overgewicht beiden explosief gestegen en aan die stijgende lijn lijkt vooralsnog geen einde te komen. Dit effect zie je ook in andere westerse landen met vergelijkbare ontwikkelingen op het gebied van dagelijkse voeding en gezondheid, Nederland niet uitgezonderd. Alle westerse landen? Met uitzondering van Zweden dan. Daar lijkt het tij zich te keren. We zien daar een steeds groter groeiende beweging ontstaan die light producten en smeerseltjes afwijzen en weer echte boter gebruiken en verder volgens een koolhydraat beperkt dieet leeft, het zgn LCHF (low carbs hight fat). Ooit afgevraagd waarom we weer worden overspoeld met die Lätta reclames de laatste tijd? Juist, ze moeten het spul ergens kwijt!
Oh ja! Voedingscentrum.nl (’eerlijk over voeding’). Stel we gingen een auto kopen en we bekeken de website van een bedrijf dat zich zelf ‘Eerlijke Eddy’ noemde, dan zouden wij onszelf toch wel twee keer bedenken voor we alle informatie voor waar aannamen? Het verweer van het Voedingscentrum is dat het slechts een onderzoek is en dat je daar geen belang aan moet hechten en voorlopig verder je boterhammetjes moet blijven besmeren met halvarine. Lees daarom nog even dit blog van Robert Hoenselaar: http://voedingengezondheid.com/linolzuur-hart-en-vaatziekten-voedingscentrum-becel.html
Mijn advies: na een leven lang Becel, nu al 10 maanden op roomboter, olijfolie, kokosolie en raapzaadolie en een beperkt koolhydraatdieet met paleo trekjes kan ik zeggen dat het voor mij werkt: 12kg afgevallen en fit.
Is it personal?
Je zou het bijna geloven dat ik een soort persoonlijke hetze tegen Becel en / of Unilever aan het voeren ben. ‘Is it personal?’ vroeg iemand in een persoonlijke tweet. You bet it is!: ik voel me belazerd, ik voel me bedonderd en wat me nu na al die jaren nog verwonderd?
Dat ik dat nooit vergeten zal al word ik …
Ps. Nog zin in wat Becel spotjes ‘oude’ stijl (http://www.youtube.com/watch?v=preBHYWlI8c) en ‘nieuwe’ (http://www.youtube.com/watch?v=gw8WmPID_v0) stijl of eentje voor dames in de overgang (http://www.youtube.com/watch?v=28Uy-k8AHhg)?)?
Stof tot nadenken:
Algemene regels claimgebruik
Aan het gebruik van claims zijn een aantal algemene voorwaarden verbonden:
Een claim moet begrijpelijk zijn voor de consument
Een claim mag niet onjuist en misleidend zijn
Een claim mag geen twijfel veroorzaken over de veiligheid of geschiktheid van andere levensmiddelen
Een claim mag geen aanzet geven tot overmatige consumptie
Een claim mag niet stellen dat ondanks evenwichtige voeding de consument niet voldoende binnenkrijgt
Een claim mag geen vrees inboezemen
Belazerine! Haha! Goddelijk!
Inderdaad Belazerine; geweldige vondst!
Maar daarover gesproken; wat mag je met boter doen en het toch nog steeds ‘boter’ noemen?
Heb het idee dat de Botergoud roomboter van Campina, die ik op het moment gebruik, anders smaakt dan ik gewend ben. Het lijkt wel of het gewoon vet is ipv room (zou natuurlijk deze tijd van het jaar ook het verschil kunnen zijn tussen gras- en anders gevoerde koeien…..)
Hi Corrien,
Roomboter en boter zijn bij wet beschermde productnamen. Gezouten boter moet minstens 80% melkvet bevatten en ongezouten boter minstens 82% om het roomboter te mogen noemen. Dit vet is afkomstig uit het afromen van de melk. Voor 1kg boter is ca 20-25kg melk nodig. Al naar gelang het seizoen (gras, hooi, jong gras in mei) kan de smaak iets verschillen. Andere smaakverschillen kunnen ontstaan per productiesite, per fabrikant of wanneer boter ouder wordt, net als bij melk overigens.
Botergoud is een merknaam van Friesland/Campina en heeft verschillende vormen, oa Echte roomboter en een roombotermelange met rapzaadolie (raapzaad is ook erg gezond).
Margarine en halvarine. Margarine is gewoon kunstboter, echter wanneer we aan tafel vragen of de boter mag worden doorgegeven, kijkt er niemand vreemd op als je de margarine aangeeft. Probleem met margarine en nog erger met halvarine is dat het kunstmatig is. Oliën worden kunstmatig gehard om ze smeerbaar te maken (daarmee worden van origine gezonde oliën vanzelf ongezond). Er worden allerlei emulgatoren, zetmeel en hydrocolloiden toegevoegd om substantie te krijgen. Bij halvarine (helft vet) is het nog erger, want hier zit heel veel water in, dus meer zetmeel en meer hydrocolloiden. Belazerine zou voor de industrie het ultieme doel zijn, helemaal geen vet, alleen maar dik water: water, zetmeel, hydrocolloiden, kleurstof, smaakstof, vitamines. Bomvol snelle koolhydraten dus.
veel twijfel over resultaten van onafhankelijk onderzoeken die je niet bevallen en meet dit breed uit in de media
Waar vind nog onafhankelijk onderzoek plaats? Welke regering betaalt nog voor onderzoek? Alleen de farmaceutische- en voedingsindusrieën fund research. Een jonge onderzoeker moet publiceren om accreditatie voor zijn universiteit te krijgen en als geen onafhankelijke bronnen voorhanden zijn moet je je wel inlaten met de duivel. Achter elk wetenschappelijk artikel staat meer/verder onderzoek vereist. Hedging their bets as they say.
Wie is daar de dupe van? Wij de eindgebruiker die die producten kopen.
Trouwens ik kan me de tijd nog herinneren dat boter zeer duur was en Europe met enorme boterbergen zat dat voor 25 cent per pakje aan de USSR verkocht werd. Eens per jaar werd boter aangeboden aan de eigen bevolking voor een gulden of zo en beperkt tot 6 pakjes per klant. Dan was het afstropen geblazen bij diverse supermarkts om aan meer boter te komen.
Ho ho, wetenschap zonder bedrijfsleven bestaat nog steeds, gelukkig. Wat mij niet bevalt is dat consumenten door de voedingsindustrie op het verkeerde been worden gezet en dat zgn onafhankelijke voorlichtingsbureaus hier heel ver in mee gaan. En dan gaat het hier nog over mondige consumenten die zelf in staat worden geacht een afweging te kunnen maken over wat zij aanschaffen voor de maaltijd. Er zijn in onze samenleving echter ook nog grote groepen die maar moeten eten wat ze voorgeschoten krijgen en daar geen keus in hebben: mensen in zorginstellingen, scholen etc.
Vet. Er is waarschijnlijk geen onderwerp waar meer over wordt gesproken. Toegegeven, sex en auto’s scoren nog steeds hoog op verjaarspartijtjes en feestjes, maar toch… Zal niet zeggen dat oliebollen en dr Frank de aanleiding waren, maar medisch wetenschapsjournalist Melchior Meijer is volgens mijn als eerste de discussie over vet begonnen en geloof me: Unilever is een kolos die moeilijk te bewegen is, maar toch is het gebeurt. Zal niet zeggen dat het Unilever gebouw op haar grondvesten stond te schudden (het staat immers niet in Groningen). Wat deed Melchior onder andere: hij constateerde namelijk dat het voortschrijdend inzicht over de vermeende en onvermeende gezondheidsaspecten van verschillende vetten en oliën aan het veranderen was en dat voornamelijk linolzuur waarmee Unilever haar boterham verdiende, misschien wel eens kwalijk zou kunnen zijn.
Je kunt googlen op namen Becel, Unilver, Foodlog en je komt aan een paar honderd pagina’s aan soms best wel felle discussies.
Een andere man van behoorlijk aanzien en opleiding, maar soms ook weer net zo hard verketterd om het niet altijd even zuiver voeren van de academische discussie is Martijn Katan, die ooit in de NRC een column over zuivelvet schreef. De zuivelindustrie maakt handig gebruik van de opmerkingen van Katan. ‘Hoe melkvet gezond wordt’. Volgens anderen, o.m. onze Nederlandse professor Frits Muskiet, is vet niet het probleem, maar juist de hoeveelheid koolhydraten die we gedurende de dag innemen. Melchior Meijer weet het vooral aan moderne landbouwproducten, of eigenlijk aan moderne landbouw in het geheel met in het bijzonder ons overmatig gebruik van granen en graanproducten. Zonder Melchior was ik wsl nooit op Paleo gekomen
Hoe zit het nou precies? Zelf heb ik veel gelezen en video tutorials gezien van artsen als Eenfeld, Ravnskov, Kendrick, Loren Cordain, Gary Taubes, Tim Noakes en als je dat allemaal gedaan hebt kun je dan zeggen dat Melchior Meijer en bovengenoemde wetenschappers knotsknettergekke modern day holbewoners zijn die verlangen naar de tijd voor de industriële en landbouwrevolutie en uitvinding van het wiel? Nee ik denk het niet…Wat deze mensen wel hebben bewerkstelligd is dat steeds meer mensen zijn gaan nadenken over hoe moderne voeding past bij ons lichaam dat sinds het Paleolithicum genetisch niet meer is verandert en daarbij hoort ook hoe we moeten omgaan met vet, dat miljoenen jaren een essentieel voedingsmiddel in ons dieet is is geweest.
Heb je weleens “The Oiling of America” gelezen? Van Mary Enig. Echt de moeite waard. Was een van de eerste stukken die ik las in 2004 toen ik me ging verdiepen in gezonde voeding. Een eye-opener.
Ik heb voor een wetenschappelijke uitgeverij gewerkt, en de onafhankelijke onderzoeken moest je met een vergrootglas zoeken.
klinkt interessant JO, Marin