Broccoli of lolly?

Broccoli of lolly?

We weten allemaal dat broccoli gezond is en een lolly niet. Wat dat betreft herbergt Nederland net zo veel voedingsdeskundigen als voetbaldeskundigenbroccoli. Op de momenten dat het er niet toe doet lijken we allemaal met gemak de bondscoach te kunnen vervangen. Of we daarmee de inderdaad succeskansen van het Nederlands elftal vergroten is slechts een academische vraag geworden, immers slechter kan niet, toch?

Natuurlijk komt er iets meer bij kijken om een bondscoach te worden en eerlijk is eerlijk, de meesten van ons halen niet eens het gewenste niveau om het zesde van de ‘FC Door Eendracht Sterk’ (ficiteve naam) te coachen. Is die parallel door te trekken naar voeding? Hoe deskundig zijn we, ‘wij met zijn allen’, zoals onze nationale anchor man Mart Smeets dan ook altijd zo mooi placht te zeggen, op het gebied van goede voeding? De meest parate kennis die wij opdoen over gezonde voeding wordt er bij ons in geramd door de Tv-reclame en Tv-kookprogramma’s en de meeste bekende damesbladen zoals Margriet en Libelle. De eerste categorie is één al bewuste misleiding en de tweede categorie wordt keihard gesponsord door de adverteerders die al een godsvermogen spenderen in de eerste categorie.

Maar, weten wij echt zelf wel wat beter voor ons is: vet of olie? Margarine of boter. Vloeibare bakboter of olijfolie? Vlees of soja? Vis of vlees of vleesvervanger? Mijn mening weten jullie ondertussen wel, maar af en toe bezondig ik mij ook wel eens (80-20 regel), zo ook vandaag. Lees verder……

Lekkele fliet

Dat zat ik me zo te bedenken toen ik in de lokale friterie (gerund door een Chinees) op de terugkeer van mijn collega’s zat te wachten. Op tafel stonden van die coastertjes met teksten dat men nu 100% verantwoord  frituurde (in ‘wat’ stond er niet bij zal wel arachideolie omega 6 zijn) en de mayonaise (= fritessaus) in vet verlaagd was en dus gereduceerd was tot een bak vol met zetmeel, suiker, weater en hydrocolloiden en bijkans het halve e-nummer boek van J. Kamsteeg.

Wahhhh!!!, zzzpoel eens een tikkie trug, de ‘skeet’ in een friterie?  Inderdaad, normaal gaan de, vooral jongere, collega’s op vrijdag op  ‘veul vette vrijdag’ jacht, maar omdat er morgen hoog bezoek was werd de jacht vervroegd naar donderdag en ze hadden mijn auto nodig (smoes! Je hebt gewoon een zwak voor frieten!).

Let op vet

Hogerhand wil ons nog steeds tegen vet beschermen (en dus ook de lokale chinese flietelie werd meegestuwd in de vaart der volken), ondanks dat onderzoeken duidelijk hebben aangetoond dat ‘vet’ niet de oorzaak is van de obesitas epidemie, maar koolhydraten en juist daarvom had men een paar jaar geleden de let op vet campagne bedacht. Hoe je het ook wend of keert, 0% vet is nog steeds een keiharde aanbeveling voor consumenten die nog steeds in de ideologie van het Voedingscentrum geloven en geloof me dat zijn er nog velen.

Rules of engagement

Bestrijd je vijand met zijn eigen wapens. Zou zo uit een militair handboek kunnen komen, maar dat  is nu keihard toegepast en zo zouden er meer moeten zijn.  Er is namelijk daadwerkelijk een website die heet “eetvet.nl” (link:http://eetvet.nl/) , min of meer gebaseerd op de LCHF principes (low carbs high fat) van Andreas Eenfeldt, die knappe Zweedse dokter die gelukkig niet onze huisarts is anders was mijn vrouw iedere week ziek! (link:http://www.dietdoctor.com/about  foto op website doet ‘m geen eer, youtube filmpjes wel).

Dus, oplettende lezertjes,  als ik nu zeg “let op vet!” laat dan die dingen waar 0% vet in zit of de claim hebben “minder vet”  subiet links liggen en zorg dat je de vette producten gebruikt: roomboter, kokosolie, olijfolie, raapzaadolie, amandelolie etc.

PS: Wat ik natuurlijk niet meer hoeft te zeggen is dat je gehard vet (hydrogenated fat) moet vermijden hè dat weten we nu toch wel

Eat well and prosper!

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

Eén opmerking over 'Broccoli of lolly?'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: