gevoelstemperatuur

Gevoelstemperatuur

Des zomers houd ik me ledig met een typische zomersport, het ‘inline-skaten’  door de meeste mensen nog steeds ‘skeeleren’ genoemd. We rijden af en toe zelf een stukje, we geven af en toe wat training, we jureren soms een beetje en af en toe bedienen we de babbelbox om het publiek te informeren over de voortgang en de progressie in de verschillende wedstrijdonderdelen. Wedstrijd? Ja wedstrijd! We beoefenen het inline-skaten als wedstrijdsport, maar niet zoals er in de winter geschaatst wordt, met afstanden die altijd gelijk zijn en PR’s en 2 rijders in de baan en af en toe een wissel (die soms ook vergeten wordt). Nee het lijkt er niet op: er wordt gestreden van man tegen man, vrouw tegen vrouw, kind tegen kind, en per categorie met meerdere rijders / rijdsters in de baan en alleen de snelste wind. Dat alles speelt zich af op verschillende parcoursen, die allemaal in lengte verschillend zijn, met linkse en soms rechtse bochten en soms, zoals vandaag op het parcours van SVU op de Nedereindseberg in Nieuwegein, met een behoorlijk hoogteverschil. Gekscherend wordt de Nedereindseberg ook wel het begin van Utrechtse Heuvelrug genoemd…. Is het natuurlijk niet, want deze berg hoefden we vroeger bij Aardrijkskunde, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerongse Berg, de Grebbenberg en de Tankenberg niet uit ons hoofd te leren, want de Nedereindseberg is een door mensenhanden gemaakte reusachtige vuilnishoop, maar dat terzijde.

Wat deze berg dan wel zo uniek maakt, is dat het de eerste bult is die de koude Noordzeewind tegenkomt op weg naar het Oosten en dat mijne dames en heren, gecombineerd met het eerder genoemde hoogteverschil, maakt iedere wedstrijd op deze berg, wieler- of skeelerwedstrijd, een uitdagend en selectief parcours. Je moet namelijk niet alleen de kou trotseren, maar ook buffelen tegen de loeiharde wind, een goede klimmer zijn en daarnaast ook nog eens ook een behendig afdaler.

Image
Mijnten Inline Cup

Die kou van vandaag 1juni, de eerste zomerdag (geen zomerse dag want dat is in de meteorologie totaal iets anders) van de meteorologische kalender, brengt me op de titel van dit stukje, “gevoelstemperatuur”. Windkracht 6, gecombineerd met een beetje miezer en een temperatuur van 10 graden geeft een wind-chill van rond het vriespunt. Hoe bedoelt u zomer? Hoe bedoelt u zomersport? Wat het in ruime mate aanwezige publiek dan wel verwarmde en de gevoelstemperatuur, ondanks alle wind-chill, deed stijgen, was het hartverwarmende enthousiasme van alle aanwezige inline-skaters, van de aller jongste van 6 jaar en de aller oudste van 60+, rijders en rijdsters afkomstig uit bijna het gehele land, van Yrseke tot Purmerend, van Maasland tot Apeldoorn.

Inline-skaten, zo u wilt skeeleren, blijkt dan toch een zeer fraaie en en publieksaantrekkelijk spektakel te zijn en ja, hoewel in 2020 helaas niet Olympisch, een echte ‘zomersport’ welke in bijna 60 landen wereldwijd wordt beoefend. Vandaag 1 juni dus bij de Mijnten Inline Cup op de Nedereindseberg, maar binnenkort strijkt het ‘Mijnten-circus’  neer op een ander parcours in Midden-Nederland.

Marin

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

2 gedachten over “gevoelstemperatuur

  1. Leuk! Ik ga vaak inline skaten met mijn zoontje achter de kinderwagen aan door de weilanden. Ik woon in Utrecht, maar heb niet gehoord van de wedstrijd. Deed het weekend mee met de Giro van Utrecht (75 km wielrennen). Was ook leuk..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: