Negen dorpen, 10 jerrycans water, 400 wieltjes

Negen dorpen, 10 jerrycans water, 50 deelnemers, 400 wieltjes en 80km, dat zijn de stats van zaterdag 1juni 2019. Tel daarbij de nodige vrijwilligers en verkeersregelaars en je hebt een organisatie. Je vous explique (pardon my French)!

Zaterdag 1 juni organiseerde de aanpalende buur schaatsvereniging STV Lekstreek de alweer 5e asfaltversie, op skeelers,  van de roemruchte Negendorpentocht. De ijsversie is een schaatstocht die zeldzamer is dan de veel bekendere Friese Elfstedentocht.

Waor giet t um?
Negen dorpen en wat buurtschappen in de achtertuin van Gouda. De achtertuin waaruit feitelijk de roemruchte Goudse kaas afkomstig is. Lekkerkerk, Bergambacht, Schoonhoven (Cabauw) Polsbroek, Vlist, Berkenwoude, Gouderak, Ouderkerk a/d IJssel, Krimpen Krimpen  (a/d IJssel en a/d Lek) en weer terug naar Lekkerkerk en die negen dorpen doen we allemaal aan op skeelers. Een skeelertocht. 80km. Er is ook een versie op de fiets, voor wie het skeeleren niet machtig is en deze is dan een week later.

Screenshot_20190601-145129_Strava

Niet veur watjes

De tocht is voor echte buffelaars. 50 sterke mannen en even zo sterke vrouwen van de lange adem stonden met hun skeelers aan de start van deze zeer goed georganiseerde pelotonstocht. Tijdens een pelotonstocht rijden de deelnemers in gesloten peloton, dus ‘en groupe’, met motorbegeleiders en verkeersregelaars voor en achter plus ploegwagen en bezemwagen. De gemiddelde rijsnelheid wordt zoveel mogelijk rond de 22km/uur gehouden. Voor beginnende skeeleraars kan de tocht best wel pittig zijn door de snelheid, de lengte van de tocht (80km!) en de tijd dat je op skeelers staat (bijna 4 uur). Er zijn verder een paar pittige hellingen (dijk afrol Lekkerkerk en dijk afrol Gouderak) dus enige skeeler straatvaardigheid is, naast een goede conditie, wel aan te raden. Onzeker over je skeelervaardigheden en de hindernissen op de openbare weg? Volg eens een skeelercursus bij een ijs- of skeelerclub of (inline-) skate-school.

Weg van de snelweg 2.0

Wat kun je verwachten tijden de ‘Skeelertocht langs Negen Dorpen’ (9dorpenskeelertocht) , zoals de tocht officieel heet? De route is gelukkig  iets meer dan alleen maar een pennenstreek op een landkaart van dorpje naar dorpje. De organiserende club STV Lekstreek heeft een clubje enthousiaste toerskeeleraars onder haar leden, dat wekelijks zo’n 40km door de Krimpenerwaard toert en daarmee de mogelijkheid heeft het parcours uiterst nauwkeurig te verkennen.  Daarbij zijn ze zeer kritisch is op de kwaliteit van het asfalt en de inrichting van de openbare weg. Helaas valt bij sommige doortochten door sommige dorpjes een terloopse klinkerstrook niet te vermijden. Laten we maar zeggen dat sommige stukjes ‘technisch’ uitdagend en selectief zijn. Exact heb ik het niet gemeten, maar terugkijkend op de Strava van deze geslaagde tocht, heb ik zegge en schrijve 700m klinkers gehad, 300m slecht asfalt en 4km asfalt van iets mindere kwaliteit. Blijft over 75km goed en zeer goed tot perfect asfalt. De begeleiding door middel van 3 motards, een ploegwagen, twee voorfietsers en bezemwagen annex rijdende EHBO post zorgt voor veilige doortochten door de dorpjes, vellige oversteken van provinciale wegen  en een goed doorrijdend peloton over de soms smalle boerenweggetjes. In 99% van de gevallen konden we ongehinderd de skeelertocht voortzetten. Voor de innerlijke mens werd ook goed gezorgd. Ravitaillering op 35 en 65km, door middel van krentenbollen, bananen, water en bouillon en na 80km bij aankomst in Lekkerkerk pannenkoeken met stroop. Toeristisch, voor wie er nog oog voor heeft en niet is overmand door vermoeidheid en ander pijnlijk skeeler ongemak, is de ‘snelwegloze’ en ‘spoorwegloze’ Krimpenerwaard, gelegen tussen IJssel en Lek, een zeer attractief poldergebied met een aaneenschakeling van geriefbosjes, weilanden, lieflijke buurtschappen en knusse dorpjes, doorsneden door veenstroompjes, polderboezems en weteringen. Het landschap is bijna ‘iconisch’ Hollands. Hier en daar in het slagenlandschap vinden we de prachtigste boeren hofsteden en verspreid staan oud Hollandse molens. Nestelende ooievaars op palen, buizerds en valken in de lucht en reigers en kwakende woenekers (zoek die maar op in het dialectwoordenboek) in de sloot vormen het zichtbare groot wild van die dag.

We hebben allemaal baat bij specifiek

Skeeleren is pittiger, zo niet zwaarder, dan schaatsen en is meer training specifiek dan bijvoorbeeld fietsen. Mocht je jezelf willen voorbereiden op een (Alternatieve) Elfstedentocht op de schaats, dan raad ik je zeer zeker aan te gaan skeeleren als training en / of aan een editie van de Skeelertocht langs Negen Dorpen of een andere vergelijkbare lange skeelertochten of skeelermarathons mee te doen. Je doet hier meer hardheid mee op dan met fietsen. Fietsen en hardlopen moeten overigens nog steeds in je trainingsplan blijven voor volume en omvang in je duurtrainingen.

Kudos

Kudos voor Ton Mensch, Arie Sterk, Wim van der Velden, Wim van der Herk en al die andere tientallen vrijwilligers voor deze prachtige skeelertocht en hun goede zorgen! En alle andere deelnemers bedankt voor de enorme gezelligheid!

20190601_103622

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

2 gedachten over “Negen dorpen, 10 jerrycans water, 400 wieltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: