Van inlegzooltjes en aangepast schoeisel naar barefoot technology

Hardloopkwaaltjes

Ik loop al naar de middelste kant van de 60 en heb jarenlang gedacht dat alle afnemende prestaties en hardloopkwaaltjes waardoor ik geteisterd werd het gevolg waren van het vorderen van de leeftijd. Zo waren er de terugkerende shinsplints (iedere keer als ik na de vorige blessure weer de 5km grens naderde) de pijnlijke enkels, de pijnlijke knieën, de zweepslag, rugpijn, heuppijn, pijnlijke knopen in de gastrocnemius en ga zo maar door. Voor alles was een zogenaamde oplossing. Naast al het rekken en strekken en regelmatig bezoek van de sportmasseur, was daar, in willekeurige volgorde, aangepast schoeisel, loopband analyse, video hardloop analyse, inlegzooltjes, ophogingen, blokjes, wiggen etc Ik ondervond ze zelf allemaal als noodingrepen, als tussenoplossingen die nergens toe leidden. Ik voelde me heel even een “ouwe Kwaak”. Dat moet ik even uitleggen hoor. Voor een groot deel van mijn leven was ouwe Kwaak simpelweg mijn vader. Kleine Kwaak gebruikte we in huize Kwakernaak-G voor een van de kleine Kwaakjes die hier in Gouda opgroeiden. Tot ik kort geleden hevig werd gecorrigeerd door beide kleine Kwaakjes. De reden? Beiden zijn inmiddels alweer een kop groter zijn dan ik en natuurlijk veel jonger. Plots was ik zowel ouwe Kwaak als kleine Kwaak tegelijk. Horreur!

Zunig Zeêuws

Een vriendin liep al een tijdje op diverse barefoot schoenen en af en toe op Five Fingers en toen een van de ‘voormalige’ kleine Kwaakjes op internet een aanbieding vond en deze actie van een paar Vibram Bikila’s (Five Fingers, ja inderdaad van die schoenen met die teentjes, a.k.a Hobbit voeten), was ik gezwicht. Hoewel ik rete nieuwsgierig was hoe ze zouden zijn en hoe ze zouden lopen, bedacht ik me ook dat als het helemaal niks zou zijn, het mij in ieder geval ook niet zo veel zou kosten. Lekker motiverende gedachte hoor en echt ‘zunig Zeêuws’. Ik hoor ’t mensen denken  en zeggen. Maar heejuh, 40 US Dollars is nog geen 35 EUROOTjes dus what the heck.

IMG-20181124-WA0002

Opgestoken middelvinger

Het was effe schrikken! Twee fluor gele Bikila’s kwamen uit het inpakpapier gerold. Je hebt Vibram Five Fingers en je hebt Vibram Five Fingers met een opgestoken middelvinger. Van die laatste categorie zijn de sterk opvallende Bikila’s in hun fluor gele kleur. Maar ja, omdat ze zo verschrikkelijk erg opvallen heb je gelijk ook wat om over te praten als je bekenden tegen komt op straat. ‘Ieder nadeel hep se fordeel’, zoals een bekende Amsterdammer placht te zeggen.

De eerste keer, zonder bescherming?

Aantrekken  van Five Fingers is een ‘dingetje’. De bijgesloten gebruiksaanwijzing is van het niveau Ikea kastjes, maar dan zonder de bekende inbussleutels. Gelukkig zijn er veel video tutorials op internet te vinden. Na letterlijk enig tenen gewriemel en geploeter lukte het toch aardig en ondanks wat protesteren vond uiteindelijk toch iedere teen, van groot naar klein, zijn eigen toebedeelde plek. Op aanraden van de fabrikant zelf maar een heel kort eerste loopje gedaan, maar oh wat was dat FUN! Superlicht zijn de Five Fingers. Het is zo verschrikkelijk heerlijk dat Five Fingers bijna-blote-voeten-gevoel en tegelijkertijd het besef dat je voeten goed beschermd zijn tegen scherpe steentjes en takken.  Okay, je voelt het echt wel als je op een te grote losliggende steen of omhoog gekropen boomwortel stapt, maar verder voelt het als of je op een soort dikkere sokken loopt of een mega dikke eeltlaag. Tijdens het hardlopen heb je heel veel gevoel onder de voeten omdat je ieder steentje, ieder takje en iedere oneffenheid voelt. maar ondanks dat de zool zo dun is heb je ook een soort van beschermd gevoel. Al moet je jezelf van het laatste tijdens het lopen iedere keer weer opnieuw van overtuigen. Een ding is zeker noemenswaardig. De schoenen, als je het al schoenen mag noemen, hebben ten opzichte van traditionele hardloopschoenen maar 0,0% demping in de zool. De zool zelf is niet wat we als een normale schoenzool beschouwen. Slechts een 3mm speciale ondoordringbare Vibram zool (ondoordringbaar en 5000kgm garantie) scheidt de tere huid van voeten van moderne mensen van allesvernietigende stenen, strategische uitgestrooide glasscherven (?), scherpe stokken en middenvoetsbeentjes verwoestende boomwortels. Met enige scepsis over deze claim heb ik nog wel een tijdje rond gelopen, moet ik eerlijk bekennen, maar hoe vaker ik ging lopen, hoe meer de scepsis af nam en hoe meer het zelfvertrouwen groeide. Sterker nog, doordat mijn voeten alle vrijheid hebben zich te krommen en te strekken en zich te plooien naar het terrein waarop ik loop, heb ik het gevoel veel meer verbonden te zijn met de aarde onder mijn voeten. Ja, klinkt best zweverig 🙂

Gewenning

Ik heb ongeveer een half jaar gedaan over de gewenning. Ik heb expres niet het algemene advies van heel veel hardloop goeroes gevolgd, de Five Fingers in het begin nog af te wisselen met de gewone hardloopschoenen, overtuigd dat ik was dat de oude hardloopschoenen de oorzaak waren van al mijn hardloop kwaaltjes. Ik heb vooral in het begin heel veel korte loopjes gedaan, waarvan andere lopers zeiden dat het de moeite niet waard was om je om te kleden, en ik heb er heel veel op gewandeld. Simpelweg om mijn voeten sterker te maken en mijn pezen en gewrichten langaam te laten wennen. Na een half jaar ‘inlopen’ heb ik pas mijn eerste 5km gelopen en na 7 maanden mijn eerste 10km. Behalve af en toe wat spierpijn, voornamelijk in de kuiten, heb ik geen van mijn oude kwaaltjes meer terug gekregen. Sterker nog, ik heb mijn plezier in hardlopen terug gekregen. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Ondertussen is het assortiment barefoot uitgebreid met een tweede paar Five Fingers om in de winter mee te doen aan trail running events, een paar Xeros barefoot sandalen voor de vrije tijd en een paar Merrell trail schoenen (zonder teentjes), om iets meer sociaal acceptabeler schoenen te hebben voor wanneer ik naar het winkelcentrum of de stad wandel.

Ik kan natuurlijk nog uren doorgaan over hoe de mensheid miljoenen jaren op blote voeten heeft gelopen en dat we geen schoenen nodig hebben en dat we wanneer we schoenen dragen geen extra steun nodig hebben, en dat je voeten allerlei zinvolle informatie doorgeven aan je hersens, maar daar staat het internet al bol van. Voor mij was de eerste keer lopen op een paar Vibram Five Fingers een ervaring te vergelijken met met je blote voeten op een zandstrand te lopen.

Note voor de Strava nerds: ja, inderdaad, mijn tijden zijn inmiddels sneller als met de traditionele hardloopschoenen met demping. Zelfs mijn running posture / loophouding is verbeterd. Kortom ik ben ‘om’ en gevallen voor barefoot schoenen.

19_023712_K

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: