september

September
Onvermijdelijk en onafwendbaar nadert de voormalige tropische storm, de orkaan ‘Irene’ Europa. Eén van de niet mis te verstane tekenen dat het gedaan is met de zomer en zijn gerechtigde opvolger, de herfst , nadert.
Toegegeven, net als iedereen probeert ik mij ook zo lang mogelijk vast te klampen aan het mediterrane ritme van onze eigen zomertijd zomer. Wandel- fiets of skatetochten tot diep in de avond en daarna relaxend in de achtertuin, BBQ weekends, tuinfeesten. Echter de onvermijdelijk steeds kortere avonden noodden mij ook tot kortere tochtjes en minder afgelegde cyclo- en skeelometers en echt genieten in de achtertuin doen we nu ook al een paar maanden minder als we hoopten. Want wat zo goed begon in april en mei heeft zich deze zomer helaas niet voortgezet in juni, juli en augustus en de eerste echte herfststorm domineert de nieuwsberichten van vandaag 6 september.

De zomer tot nu toe:
Ik denk eerlijk gezegd dat iedereen om mij heen in april en mei ongeveer dezelfde gedacht moet hebben als ik: “dat schilderklusje doe ik van de zomer wel!” of “die tuin kan echt wel even wachten, eerst genieten van het mooie weer”. Niet geheel vreemd want met een zulk mooi voorjaar kon een even zo mooie zomer haast niet uitblijven, toch? Ondertussen weten we wel beter, want wat begon met uitstellen omdat het zulk mooi weer was, verwerd van een: ”even uitstellen tot het wat beter weer wordt” tot een: “sorry schat, maar dat klusje kan ik echt pas doen als ik weet dat het een aantal dagen droog blijft”. De herhaalde “comebacks” van de zomer, die immer zo vrolijk door onze weermannen en –vrouwen werden voorspeld, die kwamen natuurlijk niet. De Nijmeegse vierdaagse werd niet afgelast vanwege de hitte, files naar het strand waren er niet, de ijsfabrikanten hebben de seizoensmedewerkers naar huis gestuurd, evenementen en popconcerten werden afgelast of vielen in het water en van de KPN ‘hittegolfweken’ heb ik nooit meer wat vernomen. Sterker nog, ondanks de economische crisis werden de reisbureaus platgebeld voor een reisje naar zonzekere bestemmingen. En de zomer tot nu toe? Verder als één dag met een temperatuur van rond de 23graden gevolgd door een knetterend onweer of een paar regendagen, kwam het deze zomer niet. En als je buurtjes dan op vakantie waren bestonden je tuinoppastaken al helemaal niet uit het water geven aan een uitgedroogde tuin, doch slechts uit het met grote regelmaat legen van de bloempotten van overvloedig regenwater en het verwijderen van welig tierende slakken.

Vooruitzicht:
Met in gedachten de zomer in de lente, de herfst in de zomer, vragen we ons af of we dan een winter in de herfst krijgen en vinden wij, ‘en dat zijn wij met zijn allen”, zoals Mart Smeets dat altijd zo mooi kan zeggen, dat erg? Echt, geloof me ik hou van de zomer, maar ik krijg in september altijd weer zo’n gruwelijk verlangen naar de winter, dat het bijna niet te rijmen is met mijn liefde voor de zomer. Maar toch mensen, de herfst en winter bieden toch zo veel moois en goeds: bossen in herfsttooi, pepernoten en speculaas, de open haard, appeltaart, snelwegen die vast staan door de sneeuw, ijs en schaatsen, ja vooral schaatsen.

En die klusjes dan?


Schaatsen, tja. Iemand die ik goed ken heeft het dan altijd over ‘de op een na mooiste beweging die we kennen’! Ik weet het niet hoor! Schaatsen kan ik in ieder geval langer volhouden en je bent nooit klaar met het oefenen van de perfecte techniek en houding. Perfectioneren, oefenen en inslijpen van de techniek en minimaal 10.000 oefenuren, dat zijn de key-words voor schaatsen. En die klusjes dan? “Ja sorry schat, geen tijd hoor, je weet dat het niet kan, het schaatsen is toch weer begonnen! Als het lente is begin ik er echt aan, hoor, nee echt!”.

Skates

Dus inline-skates naar de zolder en schaatsen uit het vet, klapveer vervangen, ronding nalopen, eventueel laten ronden,  en slijpen en dan na een paar maanden schaatsen komt onvermjdelijk in maart het verlangen naar het asfalt: “ja sorry hoor schat, het inline-skateseizoen is weer begonnen hoor!” Je hoort het mij al zeggen, denk ik…..

Gepubliceerd door Marin

working as a product manager in the international food industry, inline skater,speed skater, bicyclist, trailrunner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: